PANS hemma och i skolan

Har du eller någon i din familj PANS?

När någon insjuknar i PANS drabbas hela familjen. Det vanligaste är att det är barn som insjuknar men eftersom barn växer upp finns det naturligtvis ett antal vuxna med PANS. Det förekommer att man insjuknar som vuxen men det tycks vara ovanligt. De flesta som söker information är föräldrar vars barn insjuknat, men här hittar du också en text för  barn och ungdomar med PANS.

 

Flera människor i olika åldrar mot bakgrund av ett hjärta. Små symboler för mediciner, sjukvård och infektioner omkring.

Andra autoimmuna encefaliter drabbar oftare vuxna och mer sällan barn. Det påverkar dock naturligtvis också anhöriga som kan vara exempelvis en partner, barn, syskon och föräldrar. Du kan läsa en översiktlig text om autoimmuna encefaliter här.

Söker du svar på särskilda frågor så börja gärna med att läsa avsnittet frågor & svar här. Behöver du prata med någon eller ställa frågor du inte hittar svar på här kan du ringa Sanes stödtelefon.

Eftersom man nu anser att PANS är ett paraplybegrepp, där PANDAS är en variant har vi valt att försöka att genomgående använda PANS och då är alltså PANDAS inbegripet.

Se filmen Det kommer att bli bra här: